washupprojekt.blogg.se

PACT + Designbrief

Publicerad 2014-02-10 17:58:00 i Allmänt,

Vi gick igenom en del repetition om PACT-analysen som vi haft i tidigare kurser. Vi gick också igenom lite om presence och vad det finns för olika sorters närvaro. Närvaro behöver inte vara med människor till exempel. 
 
Den 10/2 lämande var och en i gruppen in sin egen PACT-analys. Detta är min PACT-analys och designbrief: 

PACT - Analys
People
Presence (närvarande) är givetvis olika från alla individer. Det finns en del punkter som kan göra att skillnaden inom temat Presence vilket till exempel kan vara åldersskillnad, fysiska förmågor, uppmärksamhet, minne och inlärningsförmåga. Just Presence inom mobila tjänster är väldigt olika. Ungdomar har en hög nivå av Presence i deras vardag, deras uppmärksamhet är hög och även inlärningsförmågan. Detta gör att uppmärksamheten dras till att alltid vara tillgänglig och resten av alla andra åldrar vill också vara med och lära sig. Den äldre generationen är vanligtvis emot nya och utvecklade tekniska prylar. Alla är nybörjare någon gång och de behöver lära sig. Varje åldersgrupp och individ har olika behov och det vill vi fylla med hjälp av Presence i denna applikation

Activities
En veckovis aktivitet där det är en hög nivå av Presence är den veckliga tvättningen. I en tvättstuga hos lägenheter och radhus, träffas människor under tvättningen. De kan byta några meningar med varandra och även lära känna varandra efter det. Dessa möten sker och planeras via applikationen för tvättningen. Där kan de boka/avboka tid, posta information/inlägg och även kommentera allt. För att uppnå en grad av Presence på denna applikation sker ”mötet” i tvättstugan, vilket är den fysiska platsen.

Contexts
För att tvättningen inte ska bli något som glöms och kopplas till något negativt vill denn här applikationen hjälpa dig att vända på det hela. Tvättningen kommer bli roligare, enklare, ta mindre tid och dessutom kommer användaren stöta på en användare – som också använder applikationen – under tiden du är på den fysiska platsen. 

Technologies
Applikationen finns att hämta ner för alla smartphones och surfplattor. För de äldre som inte är vana vid applikationer får det finnas någon informationssida så de lär sig, eller får vi hitta på en annan lösning för dem. Det kommer finnas en slags kalender i applikationen där användaren kan boka in sin tid för tvättning. Alla användare kan kommentera aktiviteten i kalendern.


Designbrief

Syfte
För alla som bor i lägenhet eller radhus och som måste gå ner till källaren för att tvätta sina kläder. Hela den målgruppen som använder en sorts tvättstuga med andra kommer ha stor användning och nytta av denna applikation.

Mål
Att underlätta för personer som veckovis får boka in en tid i en tvättstuga. Dessa personer bor vanligtvis i lägenhet eller radhus och har inte en egen tvättmaskin.

Appliklationen kommer både spara tid och energi, då användaren slipper springa i trappen upp och ner. Speciellt för äldre personer som har problem med värk.

Det finns två alternativ till att använda applikationen för användaren. Antingen finns den som applikation på mobilen eller en surfplatta. Eller för den äldre generationen som inte är vana vid smartphones och surfplattor, kommer det finnas en slags skärm vid deras ytterdörr. Denna skärmen finns redan i alla lägenheterna och där finns applikationen till tvättstugan. Skulle inte det fungera för de äldre, får man utveckla något annat som passar dem bättre.

Applikationen kommer ha en del funktioner:
- Man ska kunna boka/avboka tvättid
- Även ändra tvättiden om man inte kan.
- Om man blir klar tidigare/senare ska man kunna skriva en slags uppdatering i appen, så nästa person som ska tvätta ser det. Den personen kommer få upp det som en notis i mobilen.
- Skriva kommentarer på uppdateringar, bokningar och information.
- Ifall maskinen skulle gå sönder kan man kontakta vaktmästaren direkt. Där kommer finnas en genväg i applikationen för att kunna ringa vaktmästaren för akuta fall.

______________________________________________________________
Vi i gruppen bestämde även att vi i gruppen skulle heta Sugarteam, så det kallade vi oss för framöver.
Vi skrev ner lite frågor som vi skulle besvara för inom gruppen:
1. Vilka funktioner ska applikationen ha?
2. Hur ska gränssnittet se ut?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela